Numero: 2/2017 Taiteellinen Sote-uudistus

ILMIÖ

Avaruusmatkailua röntgenosastolla

Olimme kollegoideni kanssa tutustumassa manchesterilaiseen lastensairaalaan. Röntgenosaston ovilla meitä tuli vastaan pieni poika äitinsä kanssa. Poika sanoi kovaan ääneen: ”Äiti äiti, koska me tullaan tänne uudestaan? Se oli hauskaa!”  Avasimme oven ja ymmärsimme mistä oli kyse. Lime Artin taideohjelma  ”Starship X-ray” oli muuntanut koko röntgenosaston avaruusalukseksi.

KUVA KERTOO

Valokuvat tuovat työelämän arjen näkyväksi

Jari Arffman on valokuvannut suomalaista työelämää, sen tekijöitä ja ympäristöjä yli kymmenen vuoden ajan. Arffmanin kehittämässä Bart-konseptissa on ollut vuosien varrella yhteistyökumppaneina yli 70 yritystä tai julkista organisaatiota. Viime vuonna Arffman teki taiteellisen yhteistyön tamperelaisen Tekonivelsairaala Coxa Oy:n kanssa. ”Vieläkin löytyy organisaatioita, joiden seinillä riippuu johdon muotokuvia. Bartissa ei ole kysymys tästä, vaan tuon valokuvillani […]

TUTKIMUS

Tulevaisuuden ooppera ei ole talo – Tarkastelussa orkesterien ohjelmistot saavutettavuuden näkökulmasta

Tällä hetkellä käynnissä oleva taidelaitosten valtionosuusjärjestelmän (vos) uudistus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) palvelujen uudistaminen asettavat orkesterit osana maakuntien kulttuurielämää uudelleen tarkasteltaviksi. Vos-uudistus tulee näkymään siinä, millaiseksi orkesterien kenttä rakenteeltaan ja rahoitukseltaan muuttuu – vai muuttuuko juuri lainkaan.

BLOGIKIRJOITUS

Taide on ihmisyyden ydintä

Muistisairaita käsittelevässä keskustelussa vuosia sitten minut pysäytti kuulemani kommentti, jossa puhuja mietti miksi dementiakodissa kannattaisi järjestää vaikka olympialaisia. Eiväthän asukkaat kuitenkaan muista jälkeenpäin tai ehkä edes ymmärrä siinä hetkessä, mistä on kysymys. Hyvä olo tai hyvä mieli ei vaadi tietoisuutta siitä, mistä se on tullut. Vaikka ei ole kykyä enää muistaa lähiajan tapahtumia, hyvän olon […]

GREETINGS FROM

AUTORRETRATO YA! Taideperustainen Omakuva N.Y.T. -kasvuryhmämalli Kolumbiassa

Koreografi, tanssipedagogi Sanni Sihvola matkasi toukokuussa 2017 Kolumbiaan, Bogotaán kouluttamaan taideperustaista mielenterveystyötä sikäläisille asiantuntijoille. Kolumbiassa on käynnissä suuri murros liittyen mielenterveystyöhön. Lääkehoitojen sijaan aletaan kiinnittää entistä enemmän huomiota sosiaaliseen todellisuuteen sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointityöhön.

KENTTÄPOSTIA

Kultane: kulttuuri- ja taidepainotteinen neuvola Porissa

Appelsiinin raikas, aamukasteen keveä, painava kuin hallitusohjelma ja ilahduttava kuin ensihymy. Näin kuvailin neuvolan ja lastenkulttuurin yhdistävää toimintaa nimen synnytysvaiheessa. Joulukuussa 2014 avattu Kultane-kulttuuri ja taidepainotteinen neuvola  yhdistää kulttuuri-, taide- ja neuvolapalvelut kokonaisvaltaiseksi lapsiperheen hyvinvointia tukevaksi toiminnaksi.