Valokuvat tuovat työelämän arjen näkyväksi

Jari Arffman on valokuvannut suomalaista työelämää, sen tekijöitä ja ympäristöjä yli kymmenen vuoden ajan. Arffmanin kehittämässä Bart-konseptissa on ollut vuosien varrella yhteistyökumppaneina yli 70 yritystä tai julkista organisaatiota. Viime vuonna Arffman teki taiteellisen yhteistyön tamperelaisen Tekonivelsairaala Coxa Oy:n kanssa.

”Vieläkin löytyy organisaatioita, joiden seinillä riippuu johdon muotokuvia. Bartissa ei ole kysymys tästä, vaan tuon valokuvillani henkilöstön esille arkisessa työssään.

Coxassa kuvasin yli sata työntekijää, yhteensä otin hiukan alle tuhat kuvaa. Sovin Coxan kanssa rajaukseksi, että potilaat eivät tule kuviin, vaan keskityn kuvaamaan työntekijöitä työssään. Kysyin aina hoitotilanteessa myös potilaalta, voinko tulla toimenpiteeseen mukaan valokuvaamaan.

Kuvausprosessin jälkeen tein kuvista 20 kuvan esivalinnan. Coxan työntekijät saivat äänestää niistä 10 kuvaa, jotka vedostin ja kehystytin. Lopulta kuvat tulevat esille Coxan uusittuihin tiloihin.

Bart-konseptissa on keskiössä työn ja sen ympäristön merkityksen näyttäminen. Pyrin tavoittamaan työpaikan hengen kuvillani. Haluan vaikuttaa työyhteisöjen ilmapiiriin myönteisellä tavalla. Valokuvissa työntekijät näkevät itsensä ainakin hetkellisesti uudella tavalla.

Oma työni on valokuvataiteilijan työtä. Se ei muutu miksikään, vaikka työskentelypaikkana on esimerkiksi sairaala. Taide riittää. Prosessin aikana taiteilijalta tarvitaan toki tilannetajua ja kykyä avoimeen ihmisten kohtaamiseen.

Oman käsitykseni mukaan suomalaisessa työelämässä voidaan paljon paremmin kuin julkisesta keskustelusta päätellen voisi kuvitella. Olen valokuvannut paljon työpaikoilla ja -ympäristöissä, joissa kukaan ulkopuolinen ei yleensä käy, saati valokuvaa. Olen ollut myönteisesti yllättynyt.

Palaute tekemistäni prosesseista on ollut helkkarin myönteistä. Yleinen kommentti on ollut: ”Ai meillä on tällaista!”, Arffman kertoo.

Kirjoittaja: Arttu Haapalainen, taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus

Kuva: Jari Arffman: Bart Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tampere, Finland 2016

Lisätietoa Bart-konseptista täällä: www.bart.fi

Vastaa