Drag-runoilijana palvelukeskuksessa

Drag-alter egoni runoilija Maimu Brushwood o.s. Huolirinta esiintyi ensimmäisen kerran yleisölle Helsingin Kinaporin monipuolisessa palvelukeskuksessa syksyllä 2016. Työskentelin Kinaporissa kuvataiteilijana 2015 – 2018 kolmivuotisen Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan turvin. Drag-esityksen vastaanotto oli niin hyvä, että Maimu alkoi elää omaa elämäänsä ja on kiertänyt runojensa kanssa nyt jo yli  kaksi vuotta aktiivisesti niin palvelukeskuksissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Drag-esitykseni syntyi halustani luoda taideteos, joka aiheuttaisi selkeän muutoksen palvelukeskuksen arkirutiineihin. Koin, että en ollut yltänyt tähän tavoitteeseeni aikaisemmissa taiteellisissa ulostuloissa. Tullessani esimerkiksi ryhmäkotiin esiintymään toiminta seisahtui ja asukkaille oli heti selvää, että nyt jotakin on alkamassa. Toisinaan sain aplodit jo ennen esiintymistä pelkän ulkomuodon perusteella. Värikkäästi pukeutuvan hahmoni lausumia runoja kuunneltiin keskittyneesti ja niiden sanomaa pohdittiin tai riimejä toisteltiin.

Pääsääntöisesti esitys otettiin vastaan avoimuudella ja huumorilla. Muistan yhden kerran erään ryhmäkodin asukkaan loukkaantuneen. Ennen esityksen alkua vihaisen oloinen nainen tuli eteeni, kutsui minua variksenpelätiksi ja lähti pois.

Yleisön palautteen mukaan hahmoni korea tyyli merkitsi vaivannäköä ja omistautumista esityksen ja yleisön eteen. Esityksistä tuli usein yhteinen leikki, jossa yhdessä loimme illuusion naisrunoilijasta.

Kirjoittaja: Timo Tähkänen

Timo Tähkänen (s. 1983, Heinola) on valmistunut kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta 2007 ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2014. Tähkänen valmistui lähihoitajaksi 2011 ja täydentää parhaillaan koulutustaan opiskellen jalkojenhoidon osaamisalaa. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Lisätietoa:

Taidemaalarina palvelukeskuksessa -blogi

Timo Tähkäsen verkkosivut

Vastaa