Koivunlehden vihreää tehdään sekoittamalla kadmiumin keltaista ja hitunen ultramariinin sinistä, aavistus koboltin sinistä, häivähdys kromin keltaista ja ajatus sinooperin punaista.
Tai ei sittenkään. Sitähän tehdään koivun, yhden yleisimmän puumme, lehdillä. Pihamaalta löytyvät koivunlehdet, Betula pubescens, tuoksuvat nenään niillä piirustaessa. Kotikutoiset maalit voi kaataa maahan sitten, kun ei jaksa enää maalata. Ne viitoittavat maisemamaalauksen tietä kohti taktiilia luonnontuntemusta. Visuaalinen havainto maisemasta materiaalin kera on avain arkiseen hyvinvointiin. Tästä muistuttaa metsästä mukaan tarttuva koivunruskaruoste, Melampsoridium betulinum. Tahrasit hihani ja teit oman maalauksen vaatteeseeni. Kuljemme yhteisillä seuduilla ja ajoittain jaamme todellisuutemme.
Viiltosara, Carex acuta, elinvoimainen putkilokasvi ja valtasarannoki, Anthracoidea heterospora, parasiittinen piensieni, kiitos avustanne. Luovutitte pigmenttiä ja loitte kuvaa kanssani. Kuvan ulkoasusta ei ehkä ole taiteeksi asti, mutta sen yhteisestä teosta on. Voisiko maisemamaalaus ollakin tätä? Maiseman kanssa maalausta, jossa värit ovat läheltä löytyviä elinvoimaisia esiintymiä, haikeita sävyjä, uusiutuvaa ja katoavaa materiaa. Maalausta, jossa sade auttaa työssä ja aika on osana prosessia, ainakin haalistamassa kuvaa pois. Kuten silmiemme tuike sammuu aikanaan, maalauksen ylevyys häipyy historian hämyyn. Taiteilijanerot tallentuvat tietokantojen horisonttiin, akryylimaalit ja kansallismaisemat museoiden pölyttömiin uumeniin. Ja heille huikataan: heippa hei!
Tässä aihioita kestävään maisemamaalaukseen, mielen materian esittämiseen materiaalisessa muodossa ja luonnonvalossa – tietenkin.
Kirjoittaja: Tiia Lepistö (kuvataiteilija AMK, TaK) on Enontekiöllä asuva maalari ja käsintekijä, joka pohtii kuvataiteella maisemaa ja arjen hyvinvointia. Syksyllä 2022 hän viimeistelee Turun ammattikorkeakoulun kulttuurialan YAMK-opintoja kulttuurihyvinvoinnin alalla.
Lähteet:
Hieskoivu – Betula pubescens. Suomen lajitietokeskus. Pinkka oppimisympäristö: BIO-503 Suomen kasvisto ja kasvillisuus – Metsät: lehdot. Haettu 2.10.2022.
Koivunruskaruoste – Melampsoridium betulinum. Suomen lajitietokeskus. Haettu 2.10.2022.
Valtasarannoki – Anthracoidea heterospora. Suomen lajitietokeskus. Haettu 2.10.2022.
Viiltosara – Carex acuta. Suomen lajitietokeskus. Pinkka oppimisympäristö: BIO-503 Suomen kasvisto ja kasvillisuus – Suot: luhdat. Haettu 2.10.2022.
Artikkelikuva: Maisemamaalaus. (Kuva: Tiia Lepistö).