TUTKIMUS
Osallisuuden kokemukset kulttuurihyvinvointityön tavoitteena
Puhumme paljon siitä, että kulttuuri tekee hyvää. Taide- ja kulttuuritoiminta ylläpitävät ja vahvistavat osallisuuden kokemusta. Osallisuus lisää elämän hallittavuutta ja ymmärrettävyyttä sekä kuulumisen ja merkityksellisyyden tunteita. Tässä kirjoituksessa käsitellään osallisuuden kokemusta hyvinvoinnin tekijänä ja muutosvoimana sekä esitellään keinoja, joita ammattilaiset voivat hyödyntää työssään.
KUVA KERTOO
Maalausta hajulla, kiitos!
Koivunlehden vihreää tehdään sekoittamalla kadmiumin keltaista ja hitunen ultramariinin sinistä, aavistus koboltin sinistä, häivähdys kromin keltaista ja ajatus sinooperin punaista. Tai ei sittenkään. Sitähän tehdään koivun, yhden yleisimmän puumme, lehdillä. Pihamaalta löytyvät koivunlehdet, Betula pubescens, tuoksuvat nenään niillä piirustaessa. Kotikutoiset maalit voi kaataa maahan sitten, kun ei jaksa enää maalata. Ne viitoittavat maisemamaalauksen tietä kohti […]
BLOGIKIRJOITUS
Halusin taiteilijaksi – pääsin kulttuurihyvinvoinnin mahdollistajaksi
”Kato mua, kato mua!” huutaa nelivuotias, joka tekee yleisönsä edessä piruetin. Aikuiset keskeyttävät juttelun ja katsovat lasta. Kun he taputtavat käsiään, lapsen kasvoille nousee hymy. Pyykkinarulla saunan terassilla roikkuu aanelosia. Niissä on vesiväreillä taiteiltuja kuvia prinsessoista, hevosista, kukista ja auringosta. Saunan penkille on katettu mehua ja keksejä. Vanhemmat ihastelevat kuvia, lapsen ensimmäistä taidenäyttelyä. Hänen kasvoillaan […]
KENTTÄPOSTIA
Kulttuurihyvinvointia kirjastosta!
Kirjastot tarjoavat tutkitusti kunnan käytetyintä ja kiitetyintä kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelua asiakkaiden koko elämänkaarelle vauvasta vaariin. Tavoitteet ja resurssit kuitenkin vaihtelevat eri kunnissa suuresti, joten kirjaston rooli kulttuurihyvinvointityössä voi olla selkiytymätön. Potentiaalia kirjaston ja kulttuurihyvinvoinnin liitossa olisi paljon nykyistä enempäänkin.
SYVÄLUOTAIN
Musiikkitahto osana kulttuurihyvinvoinnin edistämistä ja toteutumista
Musiikkielämysten tahdonilmaus auttaa moniammatillisia työyhteisöjä tukemaan asiakkaan kulttuurioikeuksia. Kulttuurihyvinvointialan käytänteisiin sopiva musiikkitahto on helppo laatia, eikä se vaadi ammattilaisilta erityistaitoja. Musiikkitahtotyöryhmä pohtii ja ratkoo haasteita, joita musiikkitahdon käyttöönottoon ja toteuttamiseen liittyy.
PÄÄTOIMITTAJAN KIRJOITUS
Kulttuurihyvinvointialan moniammatilliset äänet
Taidetutkan tässä numerossa keskitytään kulttuurihyvinvointialan ammattilaisiin. Keitä he ovat ja millaisia polkuja kulkien heidän ammatillinen maisemansa on rakentunut? Lehdessä pohditaan myös ajankohtaisia teemoja, jotka koskettavat muotoutuvalla kulttuurihyvinvointialalla työskenteleviä ammattilaisia. Numeron päätoimittajana on yliopettaja, tutkija Laura Huhtinen-Hildén.
ILMIÖ
Maakuntataiteilijat osallisuutta ja yhteistyötä edistämässä
Kulttuurihyvinvointialalta löytyy laajeneva kirjo erilaisia ammatteja. Etelä-Savon maakuntaliitossa työskennelleet maakuntataiteilijat ovat esimerkki siitä, kuinka taiteen ammattilaiset voivat lisätä kunnan asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta arkisissa ympäristöissä. Maakunnallisen taiteilijan työnkuva kertoo myös taiteilijan ammatin moninaistumisesta sekä organisaatiotaiteilijoiden yleistymisestä ja työnkuvan kehittymisestä.
TEKIJÄ
Mediatalojen luottokuvaajasta kulttuurihyvinvoinnin ammattilaiseksi
Tänä vuonna valokuvaajan uran 20-vuotista taivalta juhliva Paula Myöhänen löysi valokuvauksen jo lukioikäisenä Lapinlahden kuvataidelukiossa. Kuinka menestysuraa media- ja viestintäalalla valokuvaajana tehneestä Myöhäsestä tuli kulttuurihyvinvointialan ammattilainen?