TUTKIMUS
Kohti luovaa ikääntymistä
Luova ikääntyminen arvona ja asenteena kunnioittaa ikääntyvän ihmisen potentiaalia oman elämänsä asiantuntijana ja yhteisönsä jäsenenä. Ikääntymisen hahmottaminen luovana mahdollisuutena kutsuu kehittämään luovan ikääntymisen osaamista. Artikkelissa esitellään luovan ikääntymisen ajattelutapaa ja pohjustetaan keskustelua osaamistarpeista.
TUTKIMUS
Osallisuuden kokemukset kulttuurihyvinvointityön tavoitteena
Puhumme paljon siitä, että kulttuuri tekee hyvää. Taide- ja kulttuuritoiminta ylläpitävät ja vahvistavat osallisuuden kokemusta. Osallisuus lisää elämän hallittavuutta ja ymmärrettävyyttä sekä kuulumisen ja merkityksellisyyden tunteita. Tässä kirjoituksessa käsitellään osallisuuden kokemusta hyvinvoinnin tekijänä ja muutosvoimana sekä esitellään keinoja, joita ammattilaiset voivat hyödyntää työssään.
TUTKIMUS
Taidepedagogisia tulokulmia liveroolipeleihin
Liveroolipelaamista ei olla totuttu pitämään opetettavana taideaineena. Larp-taiteen lähestyminen taidepedagogisesta näkökulmasta avaa kuitenkin sekä larppaamisen että taidepedagogiikan horisontteja. Tässä artikkelissa larppien parissa työskentelevä taiteilija-pedagogi Maiju Tarpila avaa keskustelua larppaamisesta taidepedagogiikan näkökulmasta.
TUTKIMUS
Taidetyön välittävä hybridiasiantuntijuus ja yhteisöllisesti luova tieto
Millaista on taiteilijoiden työssään käyttämä ja muodostama asiantuntijuus? Tässä artikkelissa Koneen säätiön rahoittaman Taidetyö ja talouden uudet muodot -hankkeen tutkija YTT, dosentti Mikko Jakonen Turun yliopistolta esittää, että taidetyö voidaan ymmärtää monialaisena yhteistoimintana, jonka keskiössä on uuden luomiseen suuntautunut asiantuntijuus.
TUTKIMUS
Yhteistyöllä vaikuttavampaa taide- ja kulttuuritoimintaa
Kunnissa taide- ja kulttuuritoiminnalta haetaan yhä enemmän vaikutuksia osana laajempaa kunta- ja kaupunkikehitystä. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporessa viime vuosina toteutettujen tutkimusten ja selvitysten tulosten pohjalta tutkijat Emmi Lahtinen ja Minna Ruusuvirta tarkastelevat tässä artikkelissa kuntien yhteistyön mahdollisuuksia ja haasteita taide- ja kulttuuritoiminnassa.
TUTKIMUS
#säröpuhe
SÄRÖT on kolmiosainen teossarja, joka pyrkii sanoittamaan ja kuvittamaan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ja heidän omaistensa kokemuksia larpin, eli liveroolipelaamisen, keinoin. Tässä artikkelissa Säröt-hankkeen koordinaattori ja väitöskirjatutkija Kerttu Lehto esittelee hanketta ja liveroolipelaamista outsider-taiteen näkökulmasta.
TUTKIMUS
Tartu taiteella tulevaan!
Taiteesta saa välineitä ilmastokasvatukseen, digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia itseilmaisuun ja taidetoiminta lisää yhteisöllisyyttä työpaikoilla. Artikkeli kertoo, miten Etelä-Savon kulttuurihyvinvointisuunnitelman työstämisessä huomioitiin megatrendit, tämän hetken ja tulevaisuuden kehityssuunnat.
TUTKIMUS
Tanssi koulussa – ”Siltä jonkinlainen lukko aukes!”
ArtsEqual -hankkeessa totetutettu tanssi-interventio koulussa sai aikaiseksi muutosta. Luokanopettajat raportoivat, miten tärkeää on havainnoida omia oppilaitaan sellaisesta perspektiivistä, johon yleensä ei ole mahdollisuutta.
TUTKIMUS
Taidelähtöisyys vastaa työelämän haasteisiin
Tässä artikkelissa tarkastellaan työyhteisöissä toteutettujen taidelähtöisten menetelmien vaikutuksia jo olemassa olevan aineiston näkökulmasta. Miten taidelähtöiset menetelmät voisivat vastata työelämän haasteisiin ja olla mukana tekemässä entistä toimivampia ja hyvinvoivempia työyhteisöjä?