Taiteellinen sote-uudistus

Sairaala on ahdistava paikka, jossa on valkoiset seinät ja kelmeä valaistus. Sossussa ihmistä kohdellaan vain numerona ja kulueränä. Sote-uudistus on byrokraatin unelma, joka tuottaa vain lisää hallintoa.

Tai sitten ei!

Mitä jos taide loisikin soten toimintaympäristöistä esteettisesti kiinnostavia inhimillisen kohtaamisen paikkoja? Mitä jos hallinto muistaisikin, että organisaatiorakenteella ei ole itseisarvoa vaan se on keino luoda hyvää ja mielekästä elämää?

Taide ja kulttuuri pääsevät koko ajan vahvemmin mukaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Toimialojen välinen ymmärrys ja yhteistyö on vahvassa myötätuulessa. Avoimia kysymyksiä on kuitenkin yhä ratkottavaksi:

Miten oikeus taiteeseen ja kulttuuriin toteutuu niillä henkilöillä, jotka eivät syystä tai toisesta pysty osallistumaan avoimiin kulttuuripalveluihin?  Miten taide saadaan pysyvästi osaksi ehkäiseviä ja korjaavia sote-palveluja? Entä miten toiminta rahoitetaan? Miten toiminnan laatua seurataan?

Elämme etsikkoaikaa taiteen ja hyvinvoinnin alalla. Jokainen voi tehdä asian eteen oman osansa. Tärkeää on tehdä hyvää työtä, jossa taide ei liukene pesuveden mukana pois. Tärkeää on tehdä ammattimaista yhteistyötä uusissa ympäristöissä. Tärkeää on oppia tekemään työtä ja sen vaikutuksia näkyväksi. On opittava puhumaan, kirjoittamaan ja keskustelemaan rohkeasti.

Taide tuo elämäämme muun muassa iloa, merkityksiä, elämyksiä ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Taide on ravintoa sielulle ja bensaa aivoille. Eri ihmisille taide merkitsee erilaisia asioita. Minulle taiteen ytimessä ovat selittämättömyys, syvyys ja vapaus. Ehkä juuri taiteen vapaus on se ”salainen ainesosa”, joka taiteessa luo hyvinvointia? Vallatkaamme yhdessä uusia alueita taiteen vapaudelle, ajattelun vapaudelle ja olemisen vapaudelle!

Tässä Taidetutkan numerossa haluamme esitellä meitä kiehtoneita löytöjä ja unelmoida sitä, millainen taiteen ja soten liitto voisi parhaimmillaan olla. Esillä on runsas kirjo erilaisia lähestymistapoja aiheeseen. Taide sotessa on varsin moninainen ilmiö.

Kirjoittaja: Arttu Haapalainen, taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, Tampereen toimipiste

Kuva: Lime Art, Image copyright Lime

Vastaa