Avaruusmatkailua röntgenosastolla

Olimme kollegoideni kanssa tutustumassa manchesterilaiseen lastensairaalaan. Röntgenosaston ovilla meitä tuli vastaan pieni poika äitinsä kanssa. Poika sanoi kovaan ääneen: ”Äiti äiti, koska me tullaan tänne uudestaan? Se oli hauskaa!”  Avasimme oven ja ymmärsimme mistä oli kyse. Lime Artin taideohjelma  ”Starship X-ray” oli muuntanut koko röntgenosaston avaruusalukseksi.

Taideohjelman tavoitteena oli tehdä Royal Manchester Children´s Hospitalin röntgenosastosta lapsiystävällinen ja terapeuttinen tila. Avaruus löytyi röntgenosaston teemaksi henkilökunnan ja lasten toiveiden pohjalta. Osastolla todella tuntee olevansa avaruudessa. Osaston yhdeksän toimenpidehuonetta ovat aurinkokuntamme yhdeksän planeettaa. Osaston vastaanotto on avaruusaluksen komentosilta ja yhdyskäytävät ulkoavaruutta.

Image copyright Lime

Lime Art luo kunnianhimoisia taideprojekteja vaativiinkin terveydenhuollon ympäristöihin. Lime Artin johtaja Dawn Prescott kertoo, että huolellisesti suunniteltu osallistaminen oli tässä projektissa tärkeää.

”Otimme henkilökunnan, potilaat ja heidän perheensä mukaan luovaan suunnitteluprosessiin. Osallistavissa työpajoissa käytettiin kuvanveistoa, musiikkia, digitaalista kuvanluomista ja kollasitekniikkaa. Eri näkökulmien ansiosta lopputulos sopii sairaalaympäristön monimutkaisiin tarpeisiin.”

Image copyright Lime

Työpajojen tuloksia on otettu mukaan lopulliseen toteutukseen. Lapset ovat tehneet vanhoista tietokoneen osista teoksia yhdessä taiteilijoiden kanssa. Seinillä on lasten ja henkilökunnan yhdessä ottamia röntgenkuvia leluista. Lopputulos on värikäs ja kiehtova.

”Meille oli tärkeää tuoda esiin, että lapsilla on hyvä visuaalisten asioiden lukutaito. He pystyvät nauttimaan hyvin monenlaisesta taiteesta, myös haastavasta ja käsitteellisestä taiteesta” Prescott kertoo.

Taiteellinen muodonmuutos on vaikuttanut positiivisesti. Henkilökunta kokee ylpeyttä työpaikastaan ja meidän kaltaisemme vierailijat hämmästelevät ja ihastelevat osastoa.

Image copyright Lime

Henkilökunnan mukaan taideohjelman ansiosta lapset ovat vähemmän hermostuneita ja toimenpiteet pystytään suorittamaan entistä paremmin.

”Päivä osaston valmistumisen jälkeen pieni tyttö tuli tietokonetomografiaan. Aina aikaisemmin hän oli ollut hyvin hermostunut saapuessaan. Tällä kertaa kollegani kiinnitti tytön huomion kattopaneelin valaistuihin perhosiin. Tyttö katsoi kattoa ja rauhoittui ja hymyili. Toimenpide olikin hetkessä ohi. Tytön äiti liikuttui kyyneliin, kun aiemmin niin traumaattinen kokemus olikin nyt niin helppo” osaston johtava röntgenhoitaja Lisa Bintliff kertoo.

“Lapset pärjäävät nyt paremmin sairaalaympäristöön ja toimenpiteisiin liittyvien pelkojensa kanssa. Siksi saamme parempia röntgenkuvia ja lapset tarvitsevat vähemmän rauhoittavaa lääkitystä. Saamme kuvat useimmiten otettua jo ensimmäisellä yrittämällä. Näin ollen lapset altistuvat säteilylle vähemmän kuin ennen muutosta” röntgenlääkäri Rui M. F. Santos kertoo.

Image copyright Lime

Starship X-Ray -projekti voitti kaksi Building Better Healthcare -palkintoa valmistumisvuonnaan 2014.

Kirjoittaja: Arttu Haapalainen, taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, Tampereen toimipiste

Kuvat: Lime Art, Image copyright Lime

Vastaa