AIEMPIEN JULKAISUJEN ARKISTO
ILMIÖ
Lainataan taiteesta!
Työelämän projektien ja taiteen prosessin isona erona on juhliminen. Työelämässä on harvoin aikaa juhlaan, siihen, että tekijä ja ympärillä olevat taputtavat selkään ja onnittelevat valmiiksi saadusta. Työelämässä ei pysähdytä tai reflektoida, työelämässä suoritetaan. Vauhtiin pitää päästä jo 15-vuotiaana. Pysähtyminen tapahtuu sitten eläkkeelle jäädessä, tai jos jää työttömäksi. Nämä ovat tilanteita, joissa tyhjyys tai epävarmuus voi iskeä, sanoo työntekijä.
KENTTÄPOSTIA
PÄÄTOIMITTAJAN KIRJOITUS
Taiteen toinen kultakausi
Taiteen ja työelämän välisessä rajapinnassa tapahtuu nyt paljon. Hyvät tapausesimerkit, menetelmät ja tutkimus rakentavat kaikki osaltaan siltaa kahden erilaisen maailman välille ja osoittavat, mistä taiteen ja työelämän vuorovaikutuksessa on kysymys. Toimialojen välinen verkosto kehittyy ja kiinnostuneiden joukko laajenee. Tarvitaan taiteilijoita, välittäjiä, työelämän kehittäjiä, rohkeita kokeilijoita organisaatioiden sisältä, tutkijoita, bisnesnaisia ja virkamiehiä – jokaisella on tässä kehityksessä oma tärkeä rooli.
KUVA KERTOO
Muistiinpanoja työn maisemista
Kuvataiteilijana työni ytimessä on havainnointi ja havaintojen kääntäminen visuaaliselle kielelle. Oheinen teokseni on sarjasta Muistiinpanoja työn maisemista ja kuvaa työtäni kuvataiteen ja konsultaation leikkauspisteessä. Tämä kuva syntyi toimiessani julkisen puolen sote-alan organisaatiossa yhdessä konsulttiparini kanssa. Tavoitteena oli kuvataiteen kautta tuoda kehittämiseen toisenlaista dialogia, jonka kautta voidaan […]
SYVÄLUOTAIN
Mitä yhteisötaiteella voi tehdä?
Millaisia ajatuksia yhteisötaiteen tekeminen herättää tekijässään? Mitä yhteisötaide on työnä ja mikä sen merkitys voi olla yhteisölle ja sen osallistujille? Entä mikä voisi olla yhteisötaiteilijan rooli juuri tässä ajassa? Taidetutka kutsui Saaren kartanon toiminnanjohtaja, performanssitaiteilija Leena Kelan sekä yhteisötaitelija Pia Bartschin keskustelemaan yhteisötaiteesta taiteilijan työnä.
BLOGIKIRJOITUS
GREETINGS FROM
Valokuvataiteilija vieraalla maalla
”Taiteilijan näkökulmasta katsottuna liike-elämä ja startup-kenttä tuntuvat jotenkin vapailta ja ei-konservatiivisilta. Liike-elämän puolella ollaan hyvin luovia, kekseliäitä sekä kannustavia. Vaikka kilpailu on kovaa, niin useimmiten yhteistyöllä päästään eteenpäin. Tämä on yksi suurimmista syistä siihen, miksi tämä työ motivoi minua niin paljon”, sanoo valokuvataiteilija Nanna Hänninen.
TEKIJÄ
Yhdessä kysyen – työparina taiteilija ja konsultti
Meillä molemmilla on nuoruudessa vahva tanssitausta ja se yhdistää meitä. Opintojen kautta ponnahdettiin maailmalle omiin suuntiimme. Nyt erilaisiksi muotoutuneiden ammattien kautta palaamme yhteisten kiinnostuksenkohteiden äärelle kysymään, miten maailmaa voisi jäsentää eri tavoilla? Meille yksi tärkeimmistä oivalluksista tässä työssä on ollut fokuksen siirtyminen vastausten etsimisestä oikean kysymyksen esittämiseen.
TUTKIMUS
Taidelähtöisyys vastaa työelämän haasteisiin
Tässä artikkelissa tarkastellaan työyhteisöissä toteutettujen taidelähtöisten menetelmien vaikutuksia jo olemassa olevan aineiston näkökulmasta. Miten taidelähtöiset menetelmät voisivat vastata työelämän haasteisiin ja olla mukana tekemässä entistä toimivampia ja hyvinvoivempia työyhteisöjä?
ILMIÖ
Arvojen ymmärtäminen osana kulttuurilähtöisten palveluiden kehittämistä
Kulttuurilähtöisten palveluiden tuotanto herättää kasvavaa kiinnostusta eri sektoreilla. Taiteilijoiden tuottamien palveluiden saatavuuteen ja saavutettavuuteen liittyy kuitenkin vielä paljon kehitettävää. Yksi keskeinen asia kehittämistyössä on erilaisten arvopohjien ymmärtäminen ylisektorisessa yhteistyössä.