Työelämässä mukana olevalle ihmiselle hyvinvointi ja sairastaminen eivät ole pelkästään henkilökohtainen asia. Työhyvinvointiin liittyvät työkaverit, organisaatio, työilmapiiri, asiakkaat ja kaikki erilaiset kohtaamiset. Kun työntekijä sairastuu, se tapahtuu suhteessa työhön ja työyhteisöön.
Sairauslomalla siirrytään hetkellisesti työyhteisön ulkopuolelle, mutta tarvitseeko sairauslomalla olla kaiken yhteisön ja yhteisöllisen ulkopuolella? Mietitäänpä tilannetta sellaisen sairauden kannalta, joka ei edellytä vuodelepoa. Työuupumus tai vaikkapa hyvin yleiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat oireita, joihin voi löytyä apua erilaisista asioista.
Runsaat kymmenen vuotta sitten sain hankalia selkäoireita ja kipujen ja vaikeutuneen liikuntakyvyn kanssa eläminen oli haasteellista. Jouduin olemaan useita kuukausia sairauslomalla, mutta yritin liikkua mahdollisimman paljon ulkona, sekä käydä erilaisissa taidetapahtumissa ja -näyttelyissä. Liikkuminen oli ainoa keino kuntoutumiseen. Työverkostooni kuuluvat ihmiset olivat hämillään tai jopa välttelivät minua. Aloin kuulla mitä ihmeellisempiä huhuja siitä, mikä minua vaivasi. Enkö olekaan oikeasti sairas? Asia selvisi kohtaamisten ja keskustelujen jälkeen. Jäin kuitenkin pohtimaan, miksi ei aina ole itsestään selvää, että sairauslomalla oleva ihminen voisi osallistua vointinsa mukaan niihin asioihin, joista saa helpotusta oloonsa?
Kipuun ja väsymykseen voi saada helpotusta myös taiteen kautta. Muutama vuosi sitten sairauslomalla ollessani sain silloiselta yhteistyökumppaniltani vapaalipun teatteriin. Teatterikäynti oli oikein virkistävä ja samalla sain tavata työkavereita ja muita tuttuja.
Taiteen edistämiskeskuksen toteuttaman Taiteen käytön ja hyvinvoinnin kehittämisohjelman päämääränä on vakiinnuttaa taide osaksi yhteiskunnan eri sektoreita ja lisätä ymmärrystä taiteen hyvinvointivaikutuksista. Taiteella on tutkimuksin todistettuja terveysvaikutuksia, kuten myönteinen vaikutus verenpaineeseen, mielenterveyteen ja erilaisiin paranemisprosesseihin. Taiteella ja kulttuurilla on myös paljon sellaisia vaikutuksia, joita ei ole vielä tieteellisesti todistettu, mutta joista kuulee paljon henkilökohtaisia kertomuksia ja kokemuksia. Taide voimaannuttaa ja luo sisältöä elämään. Vaikutukset eivät ole pelkästään yksilöllisiä, vaan edistävät parhaimmillaan koko työyhteisön hyvinvointia ja me-henkeä.
Työterveyspalveluita tuottava Terveystalo kertoi tiedotteessaan, että vuonna 2015 suurin sairauspoissaoloja aiheuttanut tekijä olivat selkäkivut. Seuraavaksi suurin syy oli masennus ja työuupumus. Vuonna 2015 Kelan tilastojen mukaan sairauspäivärahojen saajia oli 292 706 henkilöä ja sairauspäivärahoja maksettiin yhteensä noin 830 milj. euroa.
On hyväksyttävää käydä teatterissa sairauslomalla, jos se on juuri sinulle toipumista edistävä ja työelämään palaamista nopeuttava toimintamuoto. On suotavaa harrastaa taidetta ja kulttuuria muulloinkin, sillä ne auttavat ylläpitämään hyvinvointia ja toimivat sairauksia ennaltaehkäisevästi. Mieli ja keho pysyvät virkeinä, kun saadaan positiivisia kokemuksia ja virikkeitä ajatustyölle. Taide saa liikkeelle ja mukaan porukkaan. Kannustetaan toinen toisiamme saamaan iloa ja hyvinvointia taiteesta!
Kirjoittaja: Patrik Ikäläinen
Kirjoittaja työskenteli maalis-syyskuussa 2017 Taiteen edistämiskeskuksessa, Taiteen käytön ja hyvinvoinnin kehittämisohjelmassa projektityöntekijänä. Tutustu raporttiin Taiteesta tukea työhyvinvointiin.