Kohti uutta epänormaalia
Tiia Takala ja Ari Impola kuvaavat päiväkirjamerkinnöissään vuoden 2019 lopusta syksylle 2020 ajanjaksoa, jolloin normaali menetti merkityksensä ja suunnitelmat muuttuivat.
Tiia Takala ja Ari Impola kuvaavat päiväkirjamerkinnöissään vuoden 2019 lopusta syksylle 2020 ajanjaksoa, jolloin normaali menetti merkityksensä ja suunnitelmat muuttuivat.
Vankila on hyvin erityinen ympäristö teatterin tekemisen paikaksi. Se herättää eettisiä kysymyksiä esimerkiksi ryhmän vuorovaikutuksesta, valtasuhteista, ohjaajan positiosta vankilainstituutiossa ja taiteellisen materiaalin omistajuudesta. Pohdimme näitä kysymyksiä Turun vankilassa toteuttamamme teatteriprojektin kautta.
Tampereella ammattiteatterit ovat ryhtyneet viemään esityksiä ikäihmisten hoitolaitoksiin. Läänintaiteilija Arttu Haapalainen, näyttelijä Riikka Papunen ja kulttuurisen vanhustyön suunnittelija Jaana Ylänen keskustelevat moniammatillisen työn etiikasta.
”Mä pääsin pois kotoa ja sain rytmin elämään, et mihin aikaan herätään ja milloin ollaan jossain. Ja sit mennään kotiin ja on vapaa-aikaa. Se oli se rytmi ja ihmiset, ja pääsi puhumaan ja niinku testaamaan itteensä tosi paljon. Mä sain itteeni oikeen kunnolla niskasta kiinni.” – teatteripajaan osallistunut nuori Idea työttömien nuorten kanssa toteutettavasta teatteripajasta […]
Tuntemattoman katsojan ottamassa kuvassa ovat näyttelijä, räppäri Karoliina Niskanen (aka MC Pyhä Lehmä) ja muusikko Kaj Mäki-Ullakko. Työ jatkuu tänä vuonna ”Peltirumpu”-projektilla, jossa Niskanen kerää tekstimateriaalia laitoksissa asuvilta nuorilta. Näistä teksteistä työstetään lopulta teatteria ja räppiä yhdistävä monologiesitys, jota nähdään mm. lastenkodeissa Varsinais-Suomen ja pääkaupunkiseudun alueilla. Projektia rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto. Teksti: Krista Petäjäjärvi
Tarinateatteri Kapriisi toteutti Ulkoministeriön taloudellisella tuella tarinateatterihankkeen Tansaniassa vuonna 2014. Hankkeen tavoitteena oli tarinateatterin kokemuksellinen kouluttaminen ja soveltamismahdollisuudet tansanialaisessa kouluopetuksessa.
Tarinateatteri tarjoaa tarinoiden kuulemisen ja näkyväksi tekemisen kautta mahdollisuuden osallisuuteen. Toiveista teoksi -ryhmän nuorille tarinateatteri on ollut toimiva tapa jakaa kokemuksia ja näyttää tunteita.
Taide osana saattohoitoa voi tehdä ihmisille tärkeitä ajatuksia näkyväksi, luoda merkityksellisiä kokemuksia ja lisätä elämänlaatua. Esineteatteri ja tanssi voivat olla tulevaisuudessa luonteva osa saattohoitoa. Yhteisötaiteilija Riku Laakkonen ja tanssitaiteilija Teija Häyrynen kertovat kohtaamisistaan taiteen äärellä saattohoidossa.