PÄÄTOIMITTAJAN KIRJOITUS
Luova ikääntyminen on meidän jokaisen asia
Taidetutkan numerossa 12 keskitytään ikääntyneisiin luovina tekijöinä ja kulttuurin uudistajina. Millainen rooli, toimijuus ja tekijyys ikääntyneillä on kulttuurissa ja taiteessa? Kuulemmeko ikääntyneiden omaa ääntä vai kerrommeko ikääntyneistä taide- ja kulttuuritoiminnan kohteina? Kirjoittajina on ikääntyneitä ja heidän kanssaan työskenteleviä taide- ja kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.
KENTTÄPOSTIA
Vuoden paras päivä
Ryhmätaideterapeuttien kehittämä vuorovaikutuksellinen ja taideterapeuttinen TATAMURI® -menetelmä vietiin osaksi museon ryhmätoimintaa Tampereella. TATAMURI -nimitys tulee sanoista ”taidetta ja tarinoita muistisairaan rinnalla”. Toiminta on suunniteltu muistisairas–läheinen -pareille, jotka osallistuvat ryhmään yhdessä.
KUVA KERTOO
Harrastuksena muistojen ja perinteen tallentaminen
Olen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) keruutekstien säännöllinen kirjoittaja ja kuulun SKS:n arkiston vastaajaverkostoon. Kirjoittamieni tekstien aiheet vaihtelevat tästä hetkestä vanhojen tapahtumien muisteluun. Olen kirjoittanut arkistoon yli 70 tekstiä arkiston tarjoamista teemoista. Harrastus alkoi vuonna 2004 sattumien summana. Etsin kirjoituskilpailuja, kun osuin SKS:n keruusivuille. Muistojen tallennus oli juuri sitä, mitä olin tiedostamatta kaivannut. Vuosien aikana tekstejä […]
SYVÄLUOTAIN
“Sitä tuntee olevansa olemassa” – ikämiehille hyvinvointia kulttuurista
Mitä saadaan aikaan, kun yhdistetään kulttuurihyvinvoinnin näkökulma pitkäjänteisesti kehitettyyn etsivään ja jalkautuvaan ikämiestyöhön? Joensuussa IHKU – Ikämiehille hyvinvointia kulttuurista -hankkeessa järjestettiin kulttuuritoimintaa ikämiehille osana Velmut-ryhmien toimintaa.
TUTKIMUS
Kohti luovaa ikääntymistä
Luova ikääntyminen arvona ja asenteena kunnioittaa ikääntyvän ihmisen potentiaalia oman elämänsä asiantuntijana ja yhteisönsä jäsenenä. Ikääntymisen hahmottaminen luovana mahdollisuutena kutsuu kehittämään luovan ikääntymisen osaamista. Artikkelissa esitellään luovan ikääntymisen ajattelutapaa ja pohjustetaan keskustelua osaamistarpeista.
BLOGIKIRJOITUS
Seniorit harrastavat irtiottoja
Kymmeneen vuoteen senioriteatteria on mahtunut tekijöilleen ja yleisölle merkityksellisiä näytelmiä, sukupolven äänen sanoittamista, halauksia ja hyvää kahvia. Pieni, mutta sitäkin innostuneempi joukko seniori-ikäistä väkeä kokoontui syksyllä 2013 ensimmäisiin teatteriharjoituksiinsa lappeenrantalaiseen teatterisaliin. Etelä-Karjalan kesäyliopiston ja Taidekoulu Estradin yhteinen senioreille suunnattu teatteriryhmä otti ensiaskeleensa. Alkuun juotiin kahvia, syötiin kakkua ja känttyä sekä rupateltiin joutavia ja vaihdettiin kuulumisia. […]
TEKIJÄ
Teatteriopettaja on eläkkeellä ammatillisessa välitilassa
Taiteilijan työskentely ei useinkaan pääty eläkeiän saavuttamiseen. Taiteellisen työskentelyn mahdollisuudet ja yhteisöllisyys ovat eläkeiässäkin tärkeitä. Teatterialan opettaja Marjo Ventola pohtii oman paikan etsimistä ja löytämistä ikääntyvänä taiteilijana.
ILMIÖ
Etsivä löytää – etsijyys, löytäjyys ja toimijuus etsivässä kulttuurisessa vanhustyössä
Ikääntyvien yksinäisyys on merkittävä haaste Suomessa. Kulttuurisen vanhustyön parissa on pyritty löytämään etsivällä työotteella ratkaisua haasteeseen. Seinäjoella ikääntyneille järjestettiin kulttuuriryhmä, jossa ryhmäläiset kokoontuivat monitaiteisen toiminnan pariin. Etsivää kulttuurista vanhustyötä on kehitetty sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella osana kansallista ikäohjelmaa.