Sami Helle Pertti's Choice Pop Up -kaupan edustalla Lontoossa. Kalevi Helvetin kuva on kiinnitetty lasiseen oveen Sami Helteen takana.

Greetings from virtual Inside Outside Finland Exhibition Tour!

Inside Outside Finland on virtuaalinen näyttely, joka esittelee suomalaisen outsider-taiteen historiaa, taiteilijoita ja taideympäristöjä interaktiivisena 360°-videokokemuksena. Teoksen oppaana toimii taiteilija Jani Leinonen, joka johdattaa kokijan Pertin Valinnan galleriasta Enni Idin taiteilijakotiin Padasjoelle, Veijo Rönkkösen patsaspuistoon Parikkalaan, Autismisäätiön studiolle Helsinkiin sekä Kalevi Helvetin liveperformanssiin.

Virtuaalinen Inside Outside Finland -näyttely (IOF) on kiertänyt vuonna 2019 New Yorkissa, Lontoossa, Dublinissa, Brysselissä ja Helsingissä. Kiertueen tapahtumissa on esitelty töitä kaikkiaan 25 suomalaiselta taiteilijalta, joista 16 on työllistynyt tapahtumissa esiintyjinä, näyttelyoppaina ja asiantuntijoina. Esimerkiksi Lontoossa mukana olivat taiteilijat Kalevi Helvetti, Enni Id, Veijo Rönkkönen, Markku Tolvanen, Riina Noro, Hanna Keynäs, Eeva Lusenius, Kalle Salonen, Rudolf Väliaho, Sam Heat, Miika Turunen, Niklas ja Joonas Nyholm, Maija Mattila, Pekka Elomaa, Kalle Pajamaa ja Niila Suoranta.

Teoksen alkuperäinen idea syntyi Pertin Valinnan avajaisissa

Idea virtuaalisen teoksen tuotannolle syntyi Pertin Valinnan Gallerian avajaisissa huhtikuussa 2018. Pertin Valinta on punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivien perustama outsider-taiteen kauppa, galleria ja agentuuri. Pohdimme näyttelyn toisen tuottajan Sami Jahnukaisen (Linkki Samin haastatteluun FinINst) kanssa, miten voisimme tuoda uusia yleisöjä outsider-taiteen pariin. Meillä molemmilla on pitkä yhteinen historia Pertin Valinnan perustajien kanssa, ja vuosien varrella olemme tutustuneet myös laajemmin suomalaisiin outsider-taiteen toimijoihin. Meille suomalainen taidekenttä on näyttäytynyt erittäin kiehtovana ja omaleimaisena. Taiteilijoiden elämäntarinoiden ja elinympäristöjen dokumentointi tuntui meistä myös tärkeältä.

Idea sai nopeasti tulta alleen. Virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet tarinankerronnassa sekä taiteen saavutettavuuden lisääjänä innostivat myös yhteistyökumppaneita. Käynnistimme teoksen tuotannon ja kuvaukset siltä istumalta. Jo joulukuussa 2018 juhlimme IOF-näyttelyn ensi-iltaa keskustakirjasto Oodin avajaisissa.

Inside Outside Finland -virtuaalinäyttely esittelee suomalaisen outsider-taiteen historiaa, taiteilijoita ja taideympäristöjä kuten Parikkalan patsaspuistoa interaktiivisena 360°-videokokemuksena. Kuva: Pertin valinta.

Oodissa kävi avajaisviikonlopun aikana yli 50 000 vierasta, ja näyttely innosti yleisöä esikoululaisista eläkeläisiin. IOF oli lopulta Oodissa kaikkiaan kuukauden, tavoittaen runsaasti myös kulttuurimatkailijoita. Näyttelyoppaina toimivat taiteilijat Autismisäätiöltä ja Lyhty ry:stä. Taiteilijoiden työtehtävien muotoilu toteutettiin yhteistyössä Kukunori ry:n Propellipäät-hankkeen ja Oodin henkilöstön kanssa. Tuloksena syntyi uutta työtä ja kansainvälisiä työkokemuksia taiteilijoille, jotka opastivat vierailijoita suomen, ruotsin, venäjän ja englannin kielillä. Kulttuurimatkailijat ilahtuivat mahdollisuudesta vierailla virtuaalisesti ainutlaatuisissa outsider-taidekohteissa eri puolilla Suomea. Kokeilusta tehtiin myös lyhytelokuva Travel Agent of Art.

Maailman ensi-ilta New Yorkissa

Kansainvälinen kiertue alkoi tammikuussa 2019 New Yorkista, kun IOF-näyttely sai maailman ensi-iltansa Outsider Art Fair -tapahtumassa. Samalla näyttely oli suomalaisten debyytti alan suurimmilla messuilla. Tapasimme alan vaikuttavimmat galleristit ja keräilijät. Tapahtuma houkutteli paikalle myös runsaasti New Yorkin taideyleisöä. Monille vieraista virtuaalinen näyttelykokemus oli ensimmäinen laatuaan. Yleisö jonotti Kalevi Helvetin potretteja varten ja oli haltioissaan siitä, kuinka eksoottisia taidekohteita Suomesta löytyy. Erityisen eksoottista newyorkilaisten mielestä oli virtuaalinen vierailu Veijo Rönkkösen patsaspuistossa, joka sijaitsee Parikkalassa lähellä Suomen ja Venäjän rajaa.

Inside Outside Finland -ensi-ilta 16.1.2019 Ace Hotellissa New Yorkissa. Kuva: Pertin Valinta.

Lontoossa näyttely sai niin ikään arvokkaat puitteet, kun yhteistyössä Suomen Lontoon instituutin kanssa teos esitettiin osana Pertti’s Choice London Popup -tapahtumaa. Vajaan viikon mittaisessa tapahtumassa Lontoon Shoreditchissa esiteltiin IOF-näyttelyn lisäksi suomalaista kuvataidetta, musiikkia, käsityötä ja elokuvia. Lisäksi esillä oli suomalainen yhdenvertaisuustyö ja erityisryhmien työllistyminen. Yksi tapahtuman isännistä, Sami Helle, kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa siitä, miten kehitysvammaisetkin voivat olla taiteilijoita, veronmaksajia ja jopa yrittäjiä.

Kuva: Pertin Valinta.

Outsider-taiteen kulttuurivienti

Inside Outside Finland -kiertueen tapahtumat tavoittivat iloksemme paljon uutta taideyleisöä. Mukana on ollut myös ei-tyypillistä taideyleisöä ja kulttuurin kuluttajia, joille esimerkiksi yhteiskunnalliset ja teknologiset ulottuvuudet olivat erityisen kiinnostavia. Taidesisältöjen monialaisuus, kulttuurimatkailun ulottuvuudet ja yhteiskunnalliset teemat ovat lisänneet yleisön monimuotoisuutta ja tapahtumien vaikuttavuutta.

Keräsimme kiertueen tapahtumissa palautetta yleisöltä ja alan kansainvälisiltä asiantuntijoilta. Palautteen perusteella voidaan sanoa, että outsider-taiteella on omat kansainväliset markkinansa, mutta suurelle yleisölle outsider-taiteen käsite ja sen sisällöt ovat vielä kohtuullisen tuntemattomia. Kiinnostus asiaa kohtaan on vahvassa nosteessa. Suomen Lontoon instituutin tuottaman yleisötutkimuksen mukaan 97 % kävijöistä piti Pertti’s Choice Popup -tapahtumaa ja erityisesti virtuaalista IOF-näyttelyä kiinnostavana ja 100 % kävijöistä suosittelisi outsider-taidetapahtumia muillekin. Taiteilijoille kokemukset ovat olleet erityisen merkityksellisiä: unelmien täyttymisiä sekä uusien mahdollisuuksien ja maailmojen avautumisia.

Sami Helle Pertti's Choice Pop Up -kaupan edustalla Lontoossa. Kalevi Helvetin kuva on kiinnitetty lasiseen oveen Sami Helteen takana.
Pertti’s Choice Pop-up Lontoo. Kuva: Sam Rockman.

Kiertueen taustalla toteutettu kulttuurivientihanke on ollut yhteinen ponnistus suomalaisille toimijoille. Kaiken kaikkiaan tapahtumien viestintä on lisännyt suomalaisen outsider-taiteen tunnettavuutta maailmalla ja tavoittanut miljoonayleisön osana kansainvälisiä taidetapahtumia. Kansainvälisen yleisön näkökulmasta suomalaisilla on paljon annettavaa, mutta myös parannettavaa. Taiteilijoiden osallisuutta ja taiteen saavutettavuutta tulisi kehittää edelleen. Hankkeen aikana onkin syntynyt uusia viestinnällisiä kanavia ja alustoja, jotka tuovat suomalaisia toimijoita yhteen sekä johdattavat kansainvälisen yleisön entistä paremmin suomalaisen outsider-taiteen pariin. Outsider Art Finland -verkosto jatkaa kansainvälistä yhteistyötä ja kehittämistyötä. Verkoston järjestämä uusi Outsider Art Festivaali luo vahvan pohjan tulevaisuuden tekijöille ja uusille kohtaamisille osana pohjoismaiden suurinta taidefestivaalia, Helsingin Juhlaviikkoja.

Kirjoittaja Heini Merkkiniemi, vastaa Pertin Valinnan yhteistyö- ja kehitysprojekteista. Pertin Valinnan omistajat ovat Heinin entisiä bändioppilaita ja nykyisiä pomoja. 

Inside Outside Finland -näyttelyn ovat tuottaneet Pertin Valinta ja Donkey Hotel. Yhteistyössä mukana Avek, Autismisäätiö, Lyhty Ry, Kettuki Ry, Parikkalan Patsaspuisto sekä Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan Kyläyhdistys. Näyttelyn kiertue on toteutettu yhteistyössä Suomen kulttuuri-instituuttien kanssa, osana #EU2019 -puheenjohtajakauden tapahtumia. Kiertueella mukana Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Lontoon instituutti ja suurlähetystö, New Yorkin Suomen instituutti, Arts Council England, Taike, Autismisäätiö, Lyhty ry, Kettuki ry, Muusikkojen liitto, AGMA Creative Agents & Managers, Creative Finland, IPI Kulmakuppila, Kaffecentralen, Kyrö Distillery Company ja Iittala. 

Pertin Valinnan verkkosivut: www.pertinvalinta.fi,
Outsider Art Finland -verkkosivut: www.outsiderart.fi,
Inside Outside Finland -näyttelyn verkkosivut: www.insideoutsidefinland.com,
Pertin Valinta Facebookissa: https://www.facebook.com/perttischoice

Outsider Art Festival Instagramissa: https://www.instagram.com/outsiderartfestival/?hl=fi

Pertti’s Choice Popup London -tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/344551699550766/ 

 

 

Vastaa