ILMIÖ
Tavallista arkea – kulttuurihyvinvointi Suomessa vuonna 2030
Millaista elämä voisi olla kulttuurihyvinvoinnin Suomessa vuonna 2030? Artikkeli esittelee kuvitteellisen arkipäivän yhteiskunnassa, jossa taiteen potentiaali on otettu täysimittaiseen käyttöön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, yhteisöllisyyden ja oppimisen edistämisessä.
TEKIJÄ
”Tulevaisuudessani olen aikuinen ja robotit tekevät kaiken työn.”
Kuljun koulun nelosluokkalaisten oppisisältöihin liitettiin taiteen tekemistä. Kaksi taiteilijaa, mediakasvattaja ja yhteisötaiteilija, vierailivat tämän lukukauden aikana luokissa. Yhdessä opettajien kanssa he muokkasivat opetussuunnitelmien sisältöjä taiteen keinoin toteutettaviksi.
BLOGIKIRJOITUS
Taide kuntien ja maakunnan siltana
Kun rakennetaan uutta, tarvitaan rohkeutta, luovuutta ja uusia työkaluja. Juuri tätä voi taiteen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen eli soten liitto parhaimmillaan tarjota. Elämme historiallisen muutoksen kynnyksellä, kun Suomessa valmistaudutaan uuteen maakunta- ja sote-malliin. Voidaan puhua superuudistuksesta, jossa ei enää pärjätä pelkästään vanhoilla työkaluilla. Voisiko taiteen ja soten maailmaa yhdistämällä syntyä uutta luovia malleja hyvinvoinnin tukemiseen? […]
ILMIÖ
Lainataan taiteesta!
Työelämän projektien ja taiteen prosessin isona erona on juhliminen. Työelämässä on harvoin aikaa juhlaan, siihen, että tekijä ja ympärillä olevat taputtavat selkään ja onnittelevat valmiiksi saadusta. Työelämässä ei pysähdytä tai reflektoida, työelämässä suoritetaan. Vauhtiin pitää päästä jo 15-vuotiaana. Pysähtyminen tapahtuu sitten eläkkeelle jäädessä, tai jos jää työttömäksi. Nämä ovat tilanteita, joissa tyhjyys tai epävarmuus voi iskeä, sanoo työntekijä.
BLOGIKIRJOITUS
Käännekohta elämässä – teatteria työttömien nuorten kanssa
”Mä pääsin pois kotoa ja sain rytmin elämään, et mihin aikaan herätään ja milloin ollaan jossain. Ja sit mennään kotiin ja on vapaa-aikaa. Se oli se rytmi ja ihmiset, ja pääsi puhumaan ja niinku testaamaan itteensä tosi paljon. Mä sain itteeni oikeen kunnolla niskasta kiinni.” – teatteripajaan osallistunut nuori Idea työttömien nuorten kanssa toteutettavasta teatteripajasta […]
KUVA KERTOO
”Lintuhäkki” -esitys keikalla Naulakallion lastenkodissa Helsingissä
Tuntemattoman katsojan ottamassa kuvassa ovat näyttelijä, räppäri Karoliina Niskanen (aka MC Pyhä Lehmä) ja muusikko Kaj Mäki-Ullakko. Työ jatkuu tänä vuonna ”Peltirumpu”-projektilla, jossa Niskanen kerää tekstimateriaalia laitoksissa asuvilta nuorilta. Näistä teksteistä työstetään lopulta teatteria ja räppiä yhdistävä monologiesitys, jota nähdään mm. lastenkodeissa Varsinais-Suomen ja pääkaupunkiseudun alueilla. Projektia rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto. Teksti: Krista Petäjäjärvi
ILMIÖ
Sirkus tuo tekemistä ja toivon murusia pakolaisleireille
Suomalaiset sosiaalisen sirkuksen ammattilaiset ovat viime vuosina tehneet merkityksellistä työtä pakolaisleireillä eri puolilla maailmaa. Sirkus on luonut leireille mielekästä tekemistä ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.
KENTTÄPOSTIA
Mikään ei saa olla laimeeta
Tarinateatteri tarjoaa tarinoiden kuulemisen ja näkyväksi tekemisen kautta mahdollisuuden osallisuuteen. Toiveista teoksi -ryhmän nuorille tarinateatteri on ollut toimiva tapa jakaa kokemuksia ja näyttää tunteita.